Warsztaty
20.5.2014
Chleb
bezglutenowy pieczony w domu – metodą tradycyjną
Przepis
jest uniwersalny i sprawdza się przy mieszankach różnych
producentów.
Składniki:
- 250 g bezglutenowej mieszanki mąki mix
- 1 łyżka olej roślinny
- 225 ml ciepłej wody
- 1/2 opakowania drożdży instant
- ½ łyżeczki soli (wg smaku)
- Wysmarować formę tłuszczem
- Wymieszać w misce składniki suche (mąkę bezglutenową, drożdże, sól, ale tak by nie sypać bezpośrednio soli na drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Dodać wodę i wyrabiać krótko mikserem przez ok. 3-5 minut do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany.
- Ciasto wylać do wysmarowanej olejem podłużnej formy (poniżej ½ wysokości, bo ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość). Przykryć suchym lnianym ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu przez ok. 40 minut (może być krócej lub dłużej, w zależności od tego jak szybko ciasto rośnie, ważne by podwoiło swoją objętość).
- Do rozgrzanego piekarnika włożyć naczynie z niewielką ilością wody (do zaparowania). Przed wstawieniem foremki do piekarnika wyrośnięte ciasto posmarować lekko wodą. Chleb piec w temp. 200 – 220 C przez ok. 35 - 40 minut.
- Wypieczony chleb od razu wyjąć z foremki by odparował.
Warianty:
- Zamiast wody, można użyć mleka (krowiego lub roślinnego).
- W zależności od tego co się lubi można dodać różne ziarna: siemię lniane (zmielone lub całe), słonecznik, dynię, sezam, kminek. Tak po dwie, trzy łyżki.
- Można też wzbogacić chleb w błonnik (np. ryżowy czy jabłkowy).
- Można dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wtedy wychodzi chleb cebulowy (jedyna wada, nie nadaje się do dżemu).
- Jeśli dodajemy ziarenka i/lub błonnik trzeba dodać więcej wody (to co w przepisie + ok. 50 ml). Ważne, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Podany przepis można również wzbogacić paroma łyżkami mąki naturalnie bezglutenowej (o tyle samo zmniejszając równocześnie podaną w przepisie ilość koncentratu mąki): mąką z amarantusa, mąką gryczaną, mąką kukurydzianą, mąką z orzechów włoskich lub laskowych, mąką z żołędzi, mąką z ciecierzycy.
- Wyrobiony chleb przed rośnięciem można posypać kminkiem, makiem lub czarnuszką. Uwaga: aromat czarnuszki jest niezwykle intensywny, bardzo dominujący, ale też bardzo ciekawy.
Cytrynowe
muffinki
Składniki:
160 g maki bezglutenowej
160 g maki bezglutenowej
2
jajka
125
g cukru
50
g oleju
pół
łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1
cytryna
100
g cukru pudru
Wykonanie:
Cytrynę dokładnie wyszoruj i wytrzyj. Zetrzyj z niej skórkę na wiórki, a następnie wyciśnij z niej sok. Jaja ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając dodaj olej i mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj połowę soku. Wszystko wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierowymi foremkami formy do muffinek. Piecz w 180 st. C ok. 15 minut.
Cytrynę dokładnie wyszoruj i wytrzyj. Zetrzyj z niej skórkę na wiórki, a następnie wyciśnij z niej sok. Jaja ubij z cukrem na puch. Ciągle ubijając dodaj olej i mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj połowę soku. Wszystko wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierowymi foremkami formy do muffinek. Piecz w 180 st. C ok. 15 minut.
Cukier
puder utrzyj zresztą soku. Powstałym lukrem posmaruj muffinki i
posyp powstałymi wiórkami ze skórki cytryny.
Biszkopt Kingi
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyzki mąki bezglutenowej
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Ubij białka na sztywno, dodaj cukier stopniowo, ubijając dalej aż bedzie masa ponownie sztywna. Dodaj po jednym żółtku,na koniec po łyżce przesianą mąkę z proszkiem,delikatnie wymieszaj Piecz ok 30 minut w 180 st.C.
Biszkopt Kingi
Składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyzki mąki bezglutenowej
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Ubij białka na sztywno, dodaj cukier stopniowo, ubijając dalej aż bedzie masa ponownie sztywna. Dodaj po jednym żółtku,na koniec po łyżce przesianą mąkę z proszkiem,delikatnie wymieszaj Piecz ok 30 minut w 180 st.C.
Pizza
Składniki:
- 150 g mąki bezglutenowej uniwersalnej lub chlebowej
- 1/4 opakowania drożdży suszonych
- 100 – 110 ml wody
- 1 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- Przygotować okrągłą foremkę do pieczenia pizzy o średnicy ok. 20 cm, posmarować tłuszczem i oprószyć np. mąką ryżową lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę wymieszać z drożdżami suszonymi i solą, dodać letnią wodę. Wyrabiać krótko, najlepiej mikserem, około 3-4 minut. Na końcu dodać olej, bardzo krótko wyrobić (tylko tyle, aby olej połączył się z ciastem.
- Ciasto przełożyć do foremki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość (ok. 30 minut), posmarować sosem pomidorowym (np. keczupem nie zawierającym glutenu), wyłożyć przygotowane dodatki, posypać oregano i startym żółtym serem.
- Do rozgrzanego piekarnika włożyć naczynie z niewielką ilością wody (do zaparowania). Pizzę piec w temp. 200 – 220° C przez ok. 20 - 25 minut.
Uwagi:
To
jest pizza na tak zwanym „grubym cieście”. Aby otrzymać pizzę
na „cienkim cieście”, należy podaną ilość ciasta przełożyć
na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
i rozciągnąć lub raczej „rozklepać” rękami natłuszczonymi olejem, na duży cienki (około 0.5-1 cm) placek. Odstawić do rośnięcia. Dalej postępować jak wyżej.
i rozciągnąć lub raczej „rozklepać” rękami natłuszczonymi olejem, na duży cienki (około 0.5-1 cm) placek. Odstawić do rośnięcia. Dalej postępować jak wyżej.
Naleśnki
Składniki:
Szklanka mąki bezglutenowej
po 1/2 szkl. mleka i wody
jajko
Szklanka mąki bezglutenowej
po 1/2 szkl. mleka i wody
jajko
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na pół godziny, by ciasto odpoczęło. Smażymy naleśniki, podajemy z dowolnym farszem, np. serem na słodko.
Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na pół godziny, by ciasto odpoczęło. Smażymy naleśniki, podajemy z dowolnym farszem, np. serem na słodko.
Pierogi
500 g mix-u Kucharz,
260 ml wody,
1 jajko,
szczypta soli.
Z wymienionych składników wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać krążki, nadziewać nadzieniem, uformować pierogi. Gotować około 5 minut w lekko osolonej wodzie.
500 g mix-u Kucharz,
260 ml wody,
1 jajko,
szczypta soli.
Z wymienionych składników wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać krążki, nadziewać nadzieniem, uformować pierogi. Gotować około 5 minut w lekko osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz