poniedziałek, 5 maja 2014

Kapuśniaczki bezglutenowe

Ciasto:
25 dag mąki (użyłam mąk: Krakowska i Piekarz firmy Balviten)
12,5 dag margaryny
2,5 g świeżych drożdży
1/2 szkl. śmietany
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Farsz:
12,5 dag kapusty kwaszonej
10 dag pieczarek
1/2 roztrzepanego jajka
sól, pieprz, papryka słodka, kminek (do smaku)

Do posmarowania i posypania:
1/2 roztrzepanego jajka
3 łyżeczki kminku

Dodatkowo:
5 dag mąki bezglutenowej

Wykonanie:

Śmietanę wymieszaj z drożdżami i cukrem, odstaw aż ruszą. Mąkę posiekaj
z margaryną, dodaj resztę składników, odstaw ciasto na pół godz. do wyrośnięcia.

Kapustę obgotuj, odcedź, pieczarki podsmaż na maśle. Kapustę i pieczarki zmiksuj lub zmiel lub drobniutko posiekaj, dopraw wg uznania,wymieszaj
z jajkiem.

Na stolnicy podsypując dodatkową mąką Wałkuj blaty ciasta o grubości 0,5 cm, wycinaj szklanką krążki, nadziewaj farszem, posmaruj jajkiem i posyp kminkiem.

Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz