poniedziałek, 5 maja 2014

Bezglutenowa pizza na pomidorowym spodzie






Składniki:
1,5 szklanki mąki bezglutenowej (pół na pół Mix do pizzy i Krakowska firmy Balviten)
10 g świezych drożdży

pół rozstrzepanego jajka
ok. 100 ml ciepłej wody lub mleka
łyzeczka suszonych pomidorów z bazylią

łyżka oliwy/ oleju
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Drożdże rozpuszcamy w 50 ml ciepłej wody, dodajemy do reszty składników. Wszystkie składniki zagniatamy razem w miękkie ielastyczne ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto rozkładamy na wysmarowanej olejem blasze, nakładamy dowolne dodatki (Ajwar, papryka, brokuł, ser żółty, ser z niebieską pleśnią, oliwki czarne i zielone, szynka, pomidory). Wierzch pizzy posypałam zieloną czubrycą.
Piec ok. 10 min w 220st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz