wtorek, 13 maja 2014

Bezglutenowy torcik z jaglanym kremem borówkowym

Składniki na tortownicę o wymiarach 18x18x6,8 cm (swoją kupiłam w Tesco, firmy Korona)

Biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl. cukru

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1/4 szkl. mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki  bezglutenowego proszku do pieczenia

Poncz:
1/2 szkl. wody
łyzka cukru

łyzka soku z cytryny

Masa:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (w proporcjach wody do kaszy 3:1)
szkl. borówk amerykańskich (użyłam mrożonych) lub pół szkl. jagód
2 łyżki cukru pudru



Biszkopt:
Jajka ubij z cukrem do białości, dodawaj po łyzce przesianej mąki z  proszkiem. Piecz ok.15 min
w temp.180 st. Ostudź, przekrój na 2 części.


Składniki ponczu wymieszaj, nasącz  nimi krążki ciasta.


Składniki masy zmiksuj razem do otrzymania gładkiej masy, 3/4 masy przełóż krążki, 1/4 posmaruj boki. Wstaw na kilka godz. do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz