sobota, 10 maja 2014

Bezglutenowy chleb ziemniaczany


Przygotuj:
100 g mąki uniwersalnej bezglutenowej lub chlebowej (użyłam Extra koncentrat mąki Krakowskiej firmy Balviten)
100 g mąki wieloziarnistejbezglutenowej (użyłam firmy Balviten)
1/3 szkl. ciepłego mleka
15 g świezych drożdży 
100 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
1/4  łyżeczki  cukru

Wykonanie:
Drożdże rozmieszaj z cukrem i mlekiem, mikserem połącz z resztą składników. Pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Przełóż do foremki keksowej wysmarowanej olejem, odstaw na 20 minut. W tym  czasie nagrzej piekarnik do temp. 220 st. C. Piecz chleb 20 minut, przykryj folią aluminiową i piecz kolejne
20 minut.






p

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz