sobota, 10 maja 2014

Bezglutenowy chleb z oliwkami

Przygotuj:
250 g mąki wieloziarnistej bezglutenowej (użyłam firmy Balviten)
200 ml ciepłej wody
15 g świezych drożdży  lub 3,5 g suszonych
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/4  łyżeczki  cukru
10 dag oliwek (dałam czarne i zielone)

Wykonanie:
Drożdże rozmieszaj z cukrem i wodą, mikserem połącz z resztą składników (bez oliwek). Pozostaw na godz do wyrośnięcia, dodaj oliwki pokrojone w plasterki. Przełóż do foremki keksowej wysmarowanej olejem, odstaw na 20 minut. W tym  czasie nagrzej piekarnik do temp. 220 st. C. Piecz chleb 20 minut, przykryj folią aluminiową i piecz kolejne 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz