Składniki:
250 g mąki
Piekarz
15 g drożdży świeżych
łyżka oleju
15 g drożdży świeżych
łyżka oleju
120 ml ciepłej wody
Szczypta soli
Sposób
przygotowania:
Drożdże
rozpuścić w wodzie, dodać olej oraz mieszankę pozostawiając ok.
2 łyżek proszku.
Wszystko
wymieszać mikserem z jednym mieszadełkiem do uzyskania jednolitej
konsystencji.
Ciasto
wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem lekko oprószonym
częścią pozostawionej mieszanki.
Wykorzystując
resztę pozostawionej mieszanki uformować kształt pizzy.
Ciasto
przykryte ściereczką pozostawić do wyrośnięcia
w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Piekarnik
rozgrzać do 250st C.
Na
wyrośnięte ciasto nakładać dodatki wg uznania,.
Pizzę
z dodatkami wypiekać 10 min na środkowym poziomie.
Na
2 minuty przed zakończeniem wypieku nałożyć ser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz