wtorek, 27 stycznia 2015

Pizza z miksu Piekarz


Składniki:
250 g mąki Piekarz
15 g drożdży świeżych
łyżka oleju
120 ml ciepłej wody
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać olej oraz mieszankę pozostawiając ok. 2 łyżek proszku.
 Wszystko wymieszać mikserem z jednym mieszadełkiem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem lekko oprószonym częścią pozostawionej mieszanki.
Wykorzystując resztę pozostawionej mieszanki uformować kształt pizzy.
 Ciasto przykryte ściereczką pozostawić do wyrośnięcia
w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
 
Piekarnik rozgrzać do 250st C.
Na wyrośnięte ciasto nakładać dodatki wg uznania,.
Pizzę z dodatkami wypiekać 10 min na środkowym poziomie.
 Na 2 minuty przed zakończeniem wypieku nałożyć ser.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz