Przepis na wypiek chleba
z koncentratu chleba królewskiego:
Składniki:
koncentrat chleba
królewskiego: 0,25kg
7g drożdży świeżych
ciepła woda: 0,25l
olej: 1 łyżka
cukier: ¾ łyżeczki
sól: ½ łyżeczki
Metoda tradycyjna:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5min)
- Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką
i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45min. - Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
Piec przez 40-45 minut w
temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki i pozostawić do
wystygnięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz