Składniki:
Piekarz królewski wieloziarnisty mix: 300 g, 10 g drożdży świeżych, ciepła woda: 0,26 l, olej: 2,5 łyżki, cukier: 3/4 łyżki, sól: 3/4 łyżeczki.
Piekarz królewski wieloziarnisty mix: 300 g, 10 g drożdży świeżych, ciepła woda: 0,26 l, olej: 2,5 łyżki, cukier: 3/4 łyżki, sól: 3/4 łyżeczki.
Sposób
pieczenia tradycyjny:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5 min).
2. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką
i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45 min.
3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
4. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki
i pozostawić do wystygnięcia.
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5 min).
2. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką
i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45 min.
3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
4. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki
i pozostawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz