wtorek, 27 stycznia 2015

Chleb krakowski bezglutenowy


Przepis na wypiek chleba z koncentratu mąki krakowskiej:

Składniki:
Koncentrat mąki krakowskiej: 0,25kg
15g drożdży świeżych
ciepła woda: 0,25l
olej: 1 łyżka
cukier: ¾ łyżeczki
sól: ½ łyżeczki
 
Metoda tradycyjna:
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5min)
  2. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką
    i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45min.
  3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta
    do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki i pozostawić
do wystygnięcia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz