wtorek, 27 stycznia 2015

Chleb razowy bezglutenowy


Składniki:
Mąka razowa bezglutenowa 300 g, 30 g
 drożdży świeżych, ciepła woda: około 0,33 l, olej: 1,5 łyżki, cukier: 3/4 łyżki, sól: 3/4 łyżeczki.
 
Sposób pieczenia tradycyjny: 
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5 min).
 
2. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką
i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45 min.
 
3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
 
4. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki
i pozostawić do wystygnięcia



1 komentarz: