czwartek, 19 lutego 2015

Bezglutenowe oponki bez mleka i jaj



·         składniki
275 ml wody
1/3 szkl. oleju
1/3 szkl. cukru
5 dkg drożdzy
1/2 kg mąki
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania pączkow

·         Sposób przygotowania
1.

Wode, olej i cukier zagotować. Odstawić do wystudzenia. Gdy miesznka będzie letnia rozpuścić w niej drożdze mieszając. Mąke wsypać do głebokiej miseczki( zostawić troche do opruszenia ciasta) i połączyć z chłodną mieszanką. Ciasto wyrobić energicznymi ruchami i odstawic do wyrośnięcia na 10- 20 min. Gdy ciasto urosnie wyłożyć na stolnice rozwałkowac na 3-4 cm i wycinać oponki. Oponki smażyć na głebokim oleju na koniec posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz