OPONKI
SEROWE
Składniki, około 24 sztuk:
Ciasto:
• 250 g mąki
• 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 250 g serka mascarpone lub twarogu rozdrobnionego widelcem lub palcami
• 1/3 szklanki cukru (w tym można dać 1 łyżkę cukru waniliowego)
• 2 jajka (lub 2 żółtka i około 4 - 6 łyżek gęstej śmietany lub jogurtu greckiego)
• około 1 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, Planty, smalcu
Przygotowanie:
Składniki, około 24 sztuk:
Ciasto:
• 250 g mąki
• 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 250 g serka mascarpone lub twarogu rozdrobnionego widelcem lub palcami
• 1/3 szklanki cukru (w tym można dać 1 łyżkę cukru waniliowego)
• 2 jajka (lub 2 żółtka i około 4 - 6 łyżek gęstej śmietany lub jogurtu greckiego)
• około 1 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, Planty, smalcu
Przygotowanie:
- Mąkę
przesiać razem z sodą do miski, dodać ser, cukier oraz jajka. Zamiast całych
jajek możemy dodać tylko żółtka, zamiast białek dajemy wówczas śmietanę
lub jogurt grecki. Składniki wymieszać łyżką do połączenia się składników,
wyrobić chwilę ręką na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać
troszkę więcej mąki gdyby ciasto się kleiło.
- Wyłożyć
je na stolnicę lub blat podsypany mąką. Rozpłaszczyć dłonią na placek o
wysoki około 1-1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć
szklanką kółka (około 6 - 7 cm), w środku małym kieliszkiem a najlepiej
nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka. Złączyć resztki ciasta w jeden kawałek
i wyciąć kilka nowych oponek.
- Nagrzać
olej do około 175 stopni C, w średnim garnku, na wysokość około 10 cm.
Przygotować lukier: do miseczki wsypać cukier puder i cynamon, mieszając
wlewać stopniowo po łyżce wodę lub mleko aż lukier będzie gładki i gęsty.
- Oponki
smażyć partiami, po około 5 sztuk jednocześnie, przez około 2,5 - 3 minuty
raz przewracając. Odkładać na ręczniki papierowe.
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz