wtorek, 27 stycznia 2015

Muffinki bezglutenowe


Składniki:
200 g mąki bezglutenowej – koncentrat maki krakowskiej, 80 g cukru, łyżeczka proszku do pieczenia – bezglutenowego, 2 jajka, 120 ml oleju,
20 g pokruszonej czekolady lub łezki czekoladowe.

Wykonanie:
Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać olej, jaja, wymieszać. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji (ok. 1 min) Wsypać kawałki czekolady, wymieszać łyżką.

Przygotowane ciasto nakładać równomiernie łyżką do 3/4 wysokości foremki. Wypiekać babeczki
w piekarniku na środkowym poziomie (bez termoobiegu) przez ok 15 - 18 min.


2 komentarze:

  1. Przepis ciekawy i chętnie spróbuje. Można dodac do ciasta aromatu? Od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i wielu rzeczy nie wiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wg uznania dodać. Ja często daję cukier waniliowy - domowej roboty, skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny lub limonki,
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń