Domowa frużelina:
- 250 g owoców, świeżych lub mrożonych (użyłam jagód, truskawek, malin)
 - 1 łyżeczka żelatyny w proszku (lub 1 listek)
 - 3 łyżki cukru (w zależności od owoców)
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
 
 Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
 W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o 
średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą 
sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, 
zdjąć z palnika.
 Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na 
palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się 
żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do 
wystudzenia.
 Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz