poniedziałek, 28 lipca 2014

Bajaderka piernikowa



Składniki na blaszkę 10x30cm:

Spód:
15 dag mąki kukurydzianej bezglutenowej
7,5 dag margaryny
5 dag cukru

Masa:
Dżem pożeczkowy (200 g)
Pokruszony piernik bezglutenowy (ok. 30 dag)
bakalie
2 łyżki kakao
mleko (ok. 50 ml)

Dekoracja:
Słonecznik

Wykonanie:
Zagnieć ciasto, wyłóż do foremki, upiecz.
Na ostudzonym cieście posmaruj pół dżemu.
Piernik rozdrobnij jak najdrobniej, dodaj resztę składników (dżem stopniuj, aby
nie było za rzadkie - masa ma być taka by można było lepić z niej kulki). Wyłóż na dżem, w masę wciśnij podprażony słonecznik. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz