zakwas z maki ryżowej:
- 100g maki ryżowej
 - 1 łyżeczka cukru brązowego
 - ½ łyżeczki soku z cytryny lub tez 1 łyżeczka soku jabłkowego
 - 100 ml wody mineralnej, gazowanej
 
Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce w temperaturze ok. 30 ⁰C na 3-4 dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki.
Taka porcja zakwasu wystarcza na 500g chleb.
Zakwas bezglutenowy możemy również przygotować z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej, owsianej bezglutenowej
Taka porcja zakwasu wystarcza na 500g chleb.
Zakwas bezglutenowy możemy również przygotować z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej, owsianej bezglutenowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz