piątek, 30 listopada 2012

Chleb bezglutenowy na drożdżach

Wychodzi zawsze, jest pyszny - mój ideał i perfekcyjny chlebek

Składniki:
300 g mąki bg (u mnie 15 dag ryżowej i 15 dag koncentratu chlebowego),
300 ml ciepłego mleka - może być zamiennik lub woda, lub pół ma pół,
3 dag drożdży świeżych,
po 1/2 łyżeczki cukru i soli,
łyżka oleju. 


Wykonanie:
Wszystko razem miksuje przez 5 min, przekładam do 
wysmarowanej olejem keksówki i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce wrzucam do maszyny do pieczenia chleba - program wyrabianie i rośnięcie. Piekarnik nagrzewam- 220 st.C. Piec 40 min.

Można użyć mąki wieloziarnistej zamiast ryżowej.
Dodatki do ciasta - dowolne.


Proprcje na dużą blaszkę:
opakowanie drożdży suszonych
1/2 kg mąki bezglutenowej

450 ml wody (do 500) w zależności  od rodzaju mąki (im cięższa tym więcej wody)
łyżeczka cuku
łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz