Gryka na słodko? A jednak...
- Pyszne ciasto gryczane o posmaku piernika i orzechów - w sam raz na jesienne wieczory.
 
- Składniki:
 
- mleko - 1/2 szklanki
 
- 4 jajka
 
- margaryna - 17 dag
 
- cukier - 3/4 szklanki
 
- mąka gryczana - szklanka
 
- proszek do pieczenia - łyżeczka
 
- cynamon - łyżeczka
 
- cukier waniliniowy - łyżeczka
 
 
- Jajka ubić z cukrem,cukrem waniliniowym i cynamonem na puszystą masę - ubijać ok 15 min mikserem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać, mleko i na końcu rozpuszczoną i ostudzoną margarynę cały czas mieszając.Piec ok 30 min w dużej keksówce bądź w małej tortownicy w temp. 160 - 180 stopni.
 
- Do ciasta można dodać bakalie wg uznania.Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół, przełożyć dżemem wiśniowym lub jagodowym. Lub nasączyć ciasto kawą i przełożyć masą kawową.
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz