piątek, 30 listopada 2012

Bezglutenowe ciasto ucierane z owocami

Składniki: 

- szklanka bezglutenowej mąki 
- 1/2 szklanki cukru 
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
- 1/2 kostki rozpuszczonej kostki margaryny 
- 2 duże jajka 
- łyżka octu 
- owoce 

Sposób przygotowania: 

Przez ok. 10 min. ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce mąki bezglutenowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a następnie roztopioną chłodną margarynę, łyżkę octu, ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
Ciasto wkładamy do średniej wielkości blaszki lub tortownicy, układamy gęsto owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (w temp. ok. 160 st.) ok. 30 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. 
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz