piątek, 30 listopada 2012

Pizza bezglutenowa

Ciasto (tortownica):
3/4 szklanki mąki bezglutenowej
1/4 szkl ugotowanych tłuczonych/mielonych ziemniaków
2 dag drożdży
łyżka oliwy/oleju,
1/4 szkl ciepłej wody/mleka,
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Wszystko razem zagniatamy, ew dodajemy: oliwy/oleju, mleka/wody/mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodatki wg uznania.
Mozna ponownie odstawić do wyrośnięcia choć nie koniecznie.
Piec ok 15-20 min. temp. 160-180 stopni.


2 komentarze:

  1. Ten przepis to była moja druga przygoda z pizzą, a ponieważ pierwsze doświadczenia okazały się dość przykre (wywaliłam spód do śmieci zadowalając się jedynie farszem), to miałam pewne obawy, ale podszyte nadzieją :-)
    Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania - rewelacja! :-) Ciasto dało się zagnieść szybko i łatwo (bez typowego problemu klejącego ciasta....), po upieczeniu było mięciutkie i takie pizzowe!
    Bardzo dziękuję za ten przepis!

    Pozdrawiam, Agnieszka
    P.S. Czy mogę dzielić się tym przepisem? Np. umieścić na stronie www.kuchniebezglutenowa.pl?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń