poniedziałek, 14 marca 2016

Tartaletka z musem z białej czekolady (bez pieczenia)

Tartaletki które przygotujecie w 15 minut (plus czas oczekiwania, który się dłuuuży)
Przepis na 6 tartaletek

Spód tartaletek:
200 g pierniczków bezglutenowych (możesz użyć tych lub tych, albo przygotowanych samodzielnie)
Starta skórka z pomarańczy
łyżka soku z pomarańczy
75 g masła

Mus:
100 g czekolady białej
3/4 szklanki śmietany (pół na pół 18% i 30%)
łyżka cukru pudru

Ciastka pokrusz jak najdrobniej (najlepiej zmiel), dodaj roztopione masło i wyrób plastyczne ciasto. Ja zawsze sobie szykuje dodatkowo 2 łyżki pokruszonych 
ciastek (np. biszkopty) by w razie potrzeby dodać do masy, gdyż każde ciastka są inne, dlatego lepiej mieć zapas.
Foremki na tartaletki wyłóż folią spożywczą, wylep ciastem, wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Przygotuj mus:
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zestaw. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, posłódź do smaku (według uznania). Wyłóż mus na tartaletki i ponownie wstaw do lodówki na
2 godziny. Przed wstawieniem do lodówki możesz ozdobić je dowolnie, np. skórką
z pomarańczy, kawałeczkami ciemnej czekolady.







1 komentarz: