Przepis na 6 tartaletek
Spód tartaletek:
200 g pierniczków bezglutenowych (możesz użyć tych lub tych, albo przygotowanych samodzielnie)
Starta skórka z pomarańczy
łyżka soku z pomarańczy
75 g masła
Mus:
100 g czekolady białej
3/4 szklanki śmietany (pół na pół 18% i 30%)
łyżka cukru pudru
Ciastka pokrusz jak najdrobniej (najlepiej zmiel), dodaj roztopione masło i wyrób plastyczne ciasto. Ja zawsze sobie szykuje dodatkowo 2 łyżki pokruszonych ciastek (np. biszkopty) by w razie potrzeby dodać do masy, gdyż każde ciastka są inne, dlatego lepiej mieć zapas.
Foremki na tartaletki wyłóż folią spożywczą, wylep ciastem, wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
Przygotuj mus:
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zestaw. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, posłódź do smaku (według uznania). Wyłóż mus na tartaletki i ponownie wstaw do lodówki na
2 godziny. Przed wstawieniem do lodówki możesz ozdobić je dowolnie, np. skórką
z pomarańczy, kawałeczkami ciemnej czekolady.
jakie to proste! Zapraszam do siebie na konkurs :)
OdpowiedzUsuń