poniedziałek, 21 marca 2016

Mazurek




Składniki:
450 g mąki bezglutenowej  np. tej lub koncentratu ciasta kruchego,
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
150 g cukru pudru,
220 g margaryny lub masła,
4 jajka,
łyżka śmietany,
kwaskowaty dżem,
bakalie.


Wykonanie ciasta:
Trzy jajka ugotuj na twardo. Żółtka przetrzyj przez sitko (białka możesz
dodać do jakiejś sałatki). Zagnieć mąkę z margaryną, cukrem i śmietaną.
Dodaj przetarte żółtka i jedno surowe jajko. Wsadź ciasto do lodówki na
godzinę. Następnie rozwałkuj je i przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną
papierem do pieczenia; uformuj dwie podstawy do mazurków, nie
zapominając o nieco wyższych brzegach. Piecz w piekarniku nagrzanym
do 160°C przez około 30 minut. Po wystudzeniu posmaruj kwaskowatym
dżemem i udekoruj bakaliami (rodzynkami, suszonymi morelami,
śliwkami, orzechami, kandyzowanym ananasem, figami, daktylami itd.).
Zalej masą kajmakową.

Kajmak:

100 g mleka w proszku wymieszaj z 150 g cukru pudru (wcześniej
przesianego przez sitko). Następnie zalej 50 ml wrzącej wody i dodaj
100 g stopionej margaryny lub masła. Zmiksuj i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz