poniedziałek, 21 marca 2016

Babka cytrynowa bezglutenowa




Składniki:
4 jajka,
zważ jajka ze skorupkami, a następnie uszykuj tyle samo mąki
(pół na pół kukurydziana bezglutenowa i ziemniaczana),
cukru i masła (lub dobrej margaryny),
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
1 lub 2 cytryny,
cukier puder, ewentualnie śmietana (do lukru),
tłuszcz do wysmarowania formy,
bułka tarta bezglutenowa do wysypania formy.

Wykonanie:
Mikserem utrzyj masło na puszysty krem. Osobno ubij jajka z cukrem na pulchną masę. Cały czas ucierając, dodawaj do masła po łyżce masy jajecznej.
Otrzyj na najdrobniejszej tarce skórkę z cytryny i dorzuć do masy. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosyp do ubitej masy. Wyciśnij sok
z cytryny i dodaj do ciasta, które 
następnie wyłóż do dowolnej formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz w temperaturze około 160–170°C. Czas pieczenia zależy od wielkości i kształtu formy (około 35–50 minut).
Ostudzoną babkę polukruj.

Lukier cytrynowy:

By zrobić lukier, wsyp cukier puder (około 150–200 g) do soku z cytryny i utrzyj. Jeśli dodasz białko, lukier będzie biały i twardszy – ale uważaj, by nie zrobił się za twardy.
Możesz też wykonać lukier z kilku łyżek zagotowanej śmietany, do której (jeszcze gorącej) dodawaj cukier puder i sok z cytryny, dokładnie mieszając, żeby nie było grudek.

2 komentarze:

  1. ale ile tej margaryny, coś jest "zjedzone" ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zważ jajka ze skorupkami, a następnie uszykuj tyle samo mąki (pół na pół kukurydziana bezglutenowa i ziemniaczana), cukru i masła (lub dobrej margaryny),

      Usuń