poniedziałek, 14 marca 2016

Chleb na dobry początek - krakowsko - gryczany

Kiedy moja znajoma rozpoczęła przygodę z dietą bezglutenową jej chleby, były jak glina (moja wcale nie lepsze :D). Aby jej pomóc postanowiłam pokazać jak upiec dobry, wartościowy chleb bezglutenowy. Na początek z miksu, z dodatkiem mąki gryczanej i ziaren. Ponieważ początki bywają trudne lepiej zacząć od chleba z mieszanek.

Składniki:
350 g mąki bezglutenowej (Uniwersalnej lub chlebowej) - użyłam mąki krakowskiej firmy Balviten
200 g mąki gryczanej niepalonej bezglutenowej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego złotego
2 łyżki siemienia lnianego złotego
2 łyżki słonecznika

łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
250 ml ciepłego mleka
250 ml ciepłej wody
30 g drożdży
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:
Siemie lniane zalej 1/2 szklanki wody i pozostaw by napęczniało.
Drożdże rozmieszaj w misce z cukrem i mlekiem, pozostaw by ruszyły.
Do miski wlej pozostałą wodę, olej, wsyp sól, mąkę, dodaj siemię, słonecznik i wlej zaczyn. Wyrób mikserem przez 5 minut lub ręcznie przez 10 minut. Przełóż do 2 małych foremek keksowych lub jednej dużej, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-45 minut. Piecz przez 40–45 minut w temperaturze 210°C. Na dno piekarnika wstaw naczynie z wodą. Para wodna spowoduje, że chleb nie będzie suchy.
Zaraz po wypieku wyjmij ciasto z foremki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz