Dodaj tylko:
Piekarz królewski wieloziarnisty mix: 400 g, drożdże: suche 4 g lub 13 g 
drożdży świeżych, ciepła woda: 0,36 l, olej: 3 łyżki, cukier: 1 łyżka, sól: 1 łyżeczka.
Sposób pieczenia tradycyjny: 
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5 min). 
2.
 Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą 
ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45 min. 
3.
 Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem 
ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą. 
4. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki i pozostawić do wystygnięcia. 
Metoda w piecyku automatycznym:  
1. Do pojemnika piecyka wsypać wszystkie składniki. Uruchomić program „gluten-free”. 
2. Po ok. 2 godzinach wyciągnąć gotowy chleb i pozostawić do wystygnięcia. 
W przypadku innych piecyków, należy uruchomić standardowy 3-godzinny program do wypieku chleba. 
Źródło  
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz