środa, 3 grudnia 2014

Pierniczki bezglutenowe




Składniki:
  • przyprawa do piernika
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka ksylitolu lub 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 lub 2 łyżki masła orzechowego/migdałowego Primavika
  • 2 łyżki miodu
  • 20 g masła
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
Wykonanie:
Masło, miód, masło orzechowe i 1/2 opakowania przyprawy do piernika roztopić w garnku. W miseczce połączyć mąki, ksylitol (cukier puder) i sodę, wlać przestudzony miód, dodać jajko, wyrobić ciasto, w razie potrzeby dosypać mąkę kukurydzianą, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
Rozwałkować, podsypując mąką. Wykrawać ciastka. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach z termoobiegiem lub 180 stopniach bez termoobiegu.
Pierniczki smakują świetnie zaraz po upieczeniu, są też bardzo dobre kilka dni później. Nie kruszą się, jak to bywa przy wypiekach bezglutenowych.

Źródło

1 komentarz: