środa, 17 lipca 2013

Biszkopt makowy

Składniki  (na tortownicę 22 cm):  

- 20 dag mielonego maku (można kupić zmielony, gotowy)- 6 żółtek- 6 białek - 4 łyżki bułki tartej bezglutenowej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru - parę kropli esencji waniliowej


Rozgrzej piekarnik do 170 st. Mak mocz przez godzinę w ciepłej wodzie. Odsącz na sicie. Żółtka ubij z cukrem na biały kogel-mogel. Nie przestając ucierać, dodaj stopniowo zmielony mak, bułkę tartą, proszek i esencję. Osobno ubij białka ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce piany do żółtkowej masy, mieszając wszystko powoli szpatułką. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Włóż ciasto na 40 minut do piekarnika. Najlepiej kroić biszkopt na blaty następnego dnia, lub przynajmniej po kilku godzinach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz