poniedziałek, 22 lipca 2013

Racuchy z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 paczuszki cukru waniliniowego lub łyżka cukru waniliowego domowej roboty
szklanka mąki - ja dałam pół kukurydzianej i pół mieszanki bezglutenowej
3/4 szkl. ciepłego mleka
łyżeczka cukru
3/4 łyżki spirytusu/wódki/octu
jajko - nie koniecznie
2-3 jabłka starte lub pokrojone w kostkę
garść sparzonych rodzynek

Wykonanie:

Przygotować zaczyn z łyżki mąki, łyżeczki cukru i odrobiny mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Z reszty składników prócz jabłek 
i rodzynek przygotować gęste ciasto o konsystencji śmietany. Dodać rodzynki i jabłka, wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na rumiano. Odsączać na bibułowych ręcznikach lub sitku. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz