wtorek, 23 lipca 2013

Bagietki bezglutenowe

Przepis zaczerpnięty ze strony Natchnionej http://www.natchniona.pl/misja-pieczywo

Moja modyfikacja:

Po filiżance mąki razowej bezglutenowej, kukurydzianej i ryżowej
w sumie 1,5 filiżanki wody i mleka
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka suchych drożdży
1/2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie z łyżeczką cukru. Odstaw na 15 minut.
Wszystkie składniki zagnieć niedługo na jednolitą, plastyczną masę. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
Po tym czasie uformuj podłużne bułeczki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do podwojenia swojej objętości.
Po około 1 h rozgrzej dobrze piekarnik do 200 stopni C. Na spodzie piekarnika umieść żaroodporne naczynie z wodą. Bułeczki piecz 30- 40 minut.
Smacznego!
*na podstawie Scharowego przepisu na bagietkę


Polecam również wersję z dodatkami: zioła, pestki dyni, słonecznika, masło czosnkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz