Przepis zaczerpnięty ze strony Natchnionej http://www.natchniona.pl/misja-pieczywo
Moja modyfikacja:
Moja modyfikacja:
Po filiżance mąki
razowej bezglutenowej, kukurydzianej i ryżowej
w sumie 1,5 filiżanki wody i mleka
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka suchych drożdży
1/2 łyżki cukru
w sumie 1,5 filiżanki wody i mleka
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka suchych drożdży
1/2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuść w
letniej wodzie z łyżeczką cukru. Odstaw na 15 minut.
Wszystkie składniki
zagnieć niedługo na jednolitą, plastyczną masę. Uformuj kulę, przykryj
ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
Po tym czasie uformuj
podłużne bułeczki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do
podwojenia swojej objętości.
Po około 1 h rozgrzej
dobrze piekarnik do 200 stopni C. Na spodzie piekarnika umieść żaroodporne
naczynie z wodą. Bułeczki piecz 30- 40 minut.
Smacznego!
*na podstawie
Scharowego przepisu na bagietkę
Polecam również wersję z dodatkami: zioła, pestki dyni, słonecznika, masło czosnkowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz