czwartek, 25 lipca 2013

Ciasto kruche z porzeczkoagrestem

Podaję składniki na małą tortownicę

Ciasto:
Szklanka mąki - ja dałam kukurydzianą
7,5 - 10 dag margaryny
1/2 szkl. cukru
łyżeczka proszku
2 żółtka

Zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na min. pół godziny.

25 dag porzeczkoagrestu oczyścić, wymyć, odsączyć na sicie.

3/4 ciasta wyłożyć do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej kaszką kukurydzianą/ bułką tartą bezglutenową. Podpiec - 15 min, temp. 160- 180 st. C.

Na  ciasto wyłożyć porzeczkoagrest.

Ubić pianę z 2 białek, dodać 1/2 szkl. cukru i ponownie ubić na sztywno. Na końcu łyżkę mąki ziemniaczanej lub kisielu czerwonego. Wyłożyć na owoce.

Resztę ciasta zetrzeć na pianę. Piec ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz