środa, 1 marca 2017

Kora dębu

Składniki:

ciasto:
- 8 białek- 200 g cukru2- 3 żółtka- 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich- 100 g wiórek kokosowych- 100 g rodzynek- 3 łyżki mąki (użyłam Mix uniwersalny z Schar)- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Masa:
- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru
- 3/4 litra mleka
- 20 dag miękkiego masła

Dodatkowo:
- Puszka brzoskwiń pokrojona w kostkę

- 2 galaretki - najlepsze będą pomarańczowe rozpuszczone w 3 szklanki wody


Wykonanie:
Ciasto: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, ubij ponownie by masa była lśniąca i sztywna. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, przesiej, połącz z bakaliami, dodawaj po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Piecz w temperaturze 160 st. C, przez 40 minut - blacha kwadratowa z piekarnika lub dwie mniejsze - będziesz potrzebować dwa blaty. Ostudź. Masa: Budynie rozmieszaj w szklance mleka, pozostałe mleko ugotuj z cukrem, budynie wlej do gotującego się mleka, zagotuj, ostudź. Masło utrzyj na biały buch, połącz z budyniami. Pierwszy blat ciasta nasącz odrobinę sokiem z brzoskwiń, wyłóż 3/4 masy, przykryj drugim blatem, nasącz delikatnie, połóż resztę masy, brzoskwinie i lekko krzepnące galaretki. wstaw do lodówki do zakrzepnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz