wtorek, 7 lutego 2017

Pączki bezglutenowe

Pyszne!
Składniki (na 10 sztuk):
25 dag mąki - użyłam extra koncentrat mąki bezglutenowej z Bezglutenu
3 żółtka
3 łyżeczki cukru
łyżka wódki
1/2 szkl. ciepłego mleka
3,5 dag rozpuszczonego masła
15 g świeżych drożdży
tłuszcz do smażenia
Dowolne nadzienie
Wykonanie:
Drożdże wymieszaj z mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki, zostaw do urośnięcia. Żółtka utrzyj
z resztą cukru na puch, dodaj wódkę, ubijaj jeszcze chwilę. Wsyp mąkę i dodaj drożdże. Ugniataj ciasto przez 10 minut - ja wyrabiałam mikserem. Dodaj masło i ugniataj jeszcze 5 minut. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dłonie posmaruj olejem i uformuj pączki. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzej, wyrośnięte pączki smaż na złoto. Gotowe nadziej dowolnym nadzieniem za pomocą szprycy bądź strzykawki. Posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Lubię to!
Komentarze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz