wtorek, 15 grudnia 2015

Piernik Pani Jadwigi Bołtuć

Przepis bierze udział w konkursie 

"UDEKORUJ Z NAMI ŚWIĘTA!" Magdaleny Kuchaji z bloga doodmania






To ciasto jest w naszej rodzinie odkąd sięga moja pamięć. Niezawodny, piernik długo utrzymuje swoją świeżość, nie kruszy się. Co roku pieczemy pierniki, którymi obdarowujemy znajomych i rodzinę.

Składniki (porcja na zwykłą blaszkę lub trzy podłużne formy długości około 30 cm):
250 ml miodu,
250 ml śmietany,
250 g margaryny,
150 g cukru,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
4 jajka,
500 g mąki bezglutenowej,
300 g posiekanych bakalii,
3-4 łyżeczki bezglutenowej przyprawy do piernika,
200 g białej czekolady i bakalie do dekoracji.

Wykonanie:
Roztop miód z margaryną i ostudź. Wlej śmietanę do pojemnika o objętości minimum ½ litra i rozpuść
w niej sodę. Posiekane bakalie sparz wrzątkiem. Po odsączeniu wymieszaj z łyżką masła lub
margaryny albo oprósz mąką, żeby nie opadły w cieście.
Całe jajka utrzyj z cukrem i przyprawą. Do ucieranych/miksowanych jajek dodaj mąkę, roztopioną i ostudzoną
mieszaninę margaryny z miodem i śmietanę. Na koniec dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj. Piecz
w piekarniku w temperaturze 150–180°C (zależy od typu piekarnika) przez 50–60 minut.
Ostudzone ciasto polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ozdób bakaliami.






2 komentarze:

  1. ile pierników! rewelacyjnie wyglądają!
    p.s. życzę wygranej w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń