poniedziałek, 14 grudnia 2015

PIERNIK BEZGLUTENOWY SABINY RYBCZYŃSKIEJ (http://rybkabezglutenowa.blogspot.com/)



Potrzebujemy:
  • szklankę mąki gryczanej niepalonej 
  • szklankę startej marchewki (drobne oczka)
  • 2 jajeczka
  • 1/2 szklanki ksylitolu 
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczkę sody
  • łyżeczkę bg proszku do pieczenia
  • płaską łyżeczkę cynamonu
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • garść suszonych śliwek lub rodzynek
Przygotowanie:
Mąkę przesiej i wymieszaj z ksylitolem, sodą, proszkiem oraz cynamonem. Orzechy włoskie posiekaj. Suszone daktyle oraz śliwki pokrój na drobne kawałki. Tak przygotowane bakalie oraz marchewkę dorzuć do suchych składników i wymieszaj całość.
W oddzielnym naczyniu zmiksuj całe jajka z olejem. Następnie przelej je do reszty składników i przy pomocy łyżki wymieszaj na jednolite ciasto. Gotowe przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (21 cm). Piecz przez około 45 minut
w temperaturze 175 stopni. 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz