środa, 19 listopada 2014

Chleb ciemny z gryką


Składniki:
200 g mąki wieloziarnistej bezglutenowej (użyłam firmy Balviten)
100 g mąki gryczanej
300 ml ciepłej wody
25 g drożdży świeżych
1 łyżka siemienia lnianego mielonego|
1 łyżka płatków osianych bezglutenowych
2 łyżki suszonych pomidorów
łyżka oleju lub oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki octu balsamicznego
1/3 łyżeczki cukru



Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy razem przez ok. 5 minut, odstawiamy chleb na ok. 40 min. do wyorśnięcia, pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 220 st. C.

Lub wkładamy do automatu do pieczenia chleba  i ustawiamy program gluten free lub podstawowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz