sobota, 27 kwietnia 2013

Krem cytrynowy do tortu

Długo poszukiwałam idealnego przepisu na krem cytrynowy do tortu. Miał być przede wszystkim mocno cytrynowy.
 Przepis zapożyczyłam ze strony http://cioccolatogatto.blox.pl/2012/11/Torcik-cytrynowo-makowy-Lemon-Poppy-Seed-Cake.html - z lekkimi modyfikacjami.


  • 100 ml soku cytrynowego
  • 4 żółtka
  • 350ml mleka
  • 4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 2 budynie śmietankowe lub najlepiej cytrynowe, lub 2 kisiele cytrynowe
  • skórka otarta z 1 i 1/2 cytryny
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać, sok z cytryny, 50 ml mleka, budynie, lub kisiele, rozmieszać. 300 ml mleka zagotować, dodać mieszankę budyniową, ugotować budyń, wystudzić.

Kostka masła lub kubek masła roślinnego 250g - zmiksować, dodawać po łyżce budyniu, na koniec dodać skórkę.

1 komentarz:

  1. wypróbuje ten krem, budynie bezglutenowe niestety znalazłam tylko śmietankowe (LIdl), mlego musze bez laktozy ale to nie problem,, skorzystam z twoich spodów makowych:) dopiero ucze się bezglutenowej kuchni

    OdpowiedzUsuń