poniedziałek, 24 października 2016

Piernik bezglutenowy Grażyny

Przepis pochodzi z poradnika "Celiakia i dieta bezglutenowa" Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej - podaje z moimi modyfikacjami

Składniki:

0,25 szklanki miodu
0,25 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
0,75 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych  patrz tu
2 jajka (osobno białka i żółtka)
50 g masła, margaryny lub oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka sody spożywczej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
szklanka posiekanych dowolnych bakalii

Wykonanie:

Wymieszaj w misce obie mąkę, sodę, bezglutenowy proszek do pieczenia.
Mleko, tłuszcz, cukier, miód i przyprawy zagotuj razem i ostudź.
Do ostudzonej masy dodawaj po 1 żółtku, dżem lub powidła i  po łyżce mąki z dodatkami,
a także bakalie. Białka ubij i na koniec wymieszaj delikatnie z masą. Ciasto przełóż do keksówki
 o wymiarach 10 x 30 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 170°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz