Przepis pochodzi z poradnika "Celiakia i dieta bezglutenowa" Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej - podaje z moimi modyfikacjami
Składniki:
0,25 szklanki miodu
0,25 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
0,75 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych patrz tu
2 jajka (osobno białka i żółtka)
50 g masła, margaryny lub oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka sody spożywczej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
szklanka posiekanych dowolnych bakalii
Wykonanie:
Wymieszaj w misce obie mąkę, sodę, bezglutenowy
proszek do pieczenia.
Mleko, tłuszcz, cukier, miód i przyprawy zagotuj razem i ostudź.
Do ostudzonej masy dodawaj po 1 żółtku, dżem lub powidła i po łyżce mąki z dodatkami,
a także bakalie. Białka ubij i na koniec wymieszaj delikatnie z masą.
Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 10 x 30 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 170°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz