poniedziałek, 24 października 2016

Keks bezglutenowy

Przepis pochodzi z książki "CELIAKIA DIETA BEZGLUTENOWA
CO POWINIENEŚ O TYM WIEDZIEĆ" TDP Koło Przyjaciół Dzieciom na Diecie Bezglutenowej w Bydgoszczy
Podaję z moimi modyfikacjami

Składniki:

1 szklanka bezglutenowej mieszanki mąk tej
1 szklanka mąki kukurydzianej bezglutenowej

1 duże jabłko starte na drobnych oczkach
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego złocistego zalane 6 łyżkami wrzącej wody
i odstawione na pół godziny
1/ 2 szklanki wody
szklanka posiekanych bakalii
płaska łyżeczka sody
2 łyżki oleju, rozpuszczonego masła, lub margaryny

Wykonanie:
Suche składniki wymieszaj dokładnie razem w jednym naczyniu. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki mokre - lekko je napowietrzając - mikserem lub trzepaczką rózgową. Wszystkie składniki połącz razem, wylej do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką keksówki o wymiarach 10 x 30 cm. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do do 170°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz