środa, 4 marca 2015

Chleb mieszany bezglutenowy I


Składniki:
400 g mieszanki Multigrain Royal baker,
300 g koncentratu mąki krakowskiej bezglutenowej,
500 g mieszanki razowej bezglutenowej,
30 g
 drożdży świeżych,
400 g ugotowanych i rozgnieconych ziemniaków,
600 ml ciepłej wody (w tym z ziemniaków),
4 łyzki oleju,
1,5 łyżeczki soli,
łyżeczka cukru.
 
Sposób pieczenia tradycyjny: 
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5 min).
 
2. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką
i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45 min.
 
3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
 
4. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki i pozostawić do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz