wtorek, 23 września 2014

Chleb Royal Baker wieloziarnisty


Składniki:
Piekarz królewski wieloziarnisty mix: 400 g,
drożdże: suche 4 g lub 13 g drożdży świeżych,
ciepła woda: 0,36 l,
olej: 3 łyżki,
cukier: 1 łyżka,
sól: 1 łyżeczka.


Sposób pieczenia tradycyjny:
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem przez ok. 5 min).
2. Gotowe ciasto wylać do wysmarowanej olejem formy, przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 25°C) na około 45 min.
3. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika delikatnie posmarować jego powierzchnię wodą.
4. Piec przez 40-45 minut w temp. 220°C. Gorący chleb wyciągnąć z foremki i pozostawić do wystygnięcia.

Metoda w piecyku automatycznym:

1. Do pojemnika piecyka wsypać wszystkie składniki. Uruchomić program „gluten-free”.
2. Po ok. 2 godzinach wyciągnąć gotowy chleb i pozostawić do wystygnięcia.

W przypadku innych piecyków, należy uruchomić standardowy 3-godzinny program do wypieku chleba.


źródło


2 komentarze: