wtorek, 4 grudnia 2012

Groszek ptysiowy

Próbowałam robić wiele razy - z żadnego przepisu nie wychodził. Aż w końcu udało się!
Przepis znalazłam! http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/12/Groszek-ptysiowy.html

Składniki:
90 ml wody
30 g masła
70 g mąki bezglutenowej (mieszanka mąk)
2 jajka (M)
Szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
Mąkę przesiać z przyprawami. Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie. Polecam zmiksowanie ręcznym blenderem. Taką masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne wzory lub wypełniamy masą przygotowane szablony.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary.  Po upieczeniu studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz