Ciasto:
200 g mąki bezglutenowej (koncentrat mąki bezglutenowej)
1/2 kostki margaryny
5 jajek
szklanka wody
Do garnka wlać wodę, dodać margarynę. Całość zagotować na małym ogniu. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i dobrze i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Po wymieszaniu ponownie na ogień i gotować jeszcze 3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić. Po wystudzeniu miksować dodając po jednym jajku. Prostokątną brytwankę wysmaorwać tłuszczem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozprowadzać łyżką każdą część na blasze (można piec w piekarniku jednocześnie dwie blaszki lub dwa osobne placki) lub upiec na jednej dużej kwadratowej blaszce z piekarnika. Piec w 180 stopniach aż mocno zezłoci się.
Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bezglutenowe
lub
3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki kukurydzianej4 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliniowego (jeśli dajemy budyń waniliowy cukru tego nie dajemy już)
1/2 litra mleka
1/2 kostki masła1/2 kostki margaryny
ew. kakao - łyżka lub budynie kakaowe
Budynie lub mąki rozmieszać ze szklanką mleka, drugą szklankę mleka ugotować z cukrem, zagotować.
Miękkie masło i margarynę zmiksować, dodawać po łyżce zmiksowanego wcześniej budyniu, miksować do roztarcia budyniu.
Placki przełożyć masą. Ciasto odstawić na 2-4 godz minimum do lodówki, posypać cukrem pudrem,
i możemy jeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz