piątek, 14 grudnia 2012

Ciasto cynamonowe

Pyszne ciasto na święta... Lekkie, cynamonowe, z nadzieniem jakie lubimy.Połączenie kilku smaków.
Proponuje Wam dwa rodzaje ponczu i dwa rodzaje masy. Nasączajcie wg uznania. Mieszajcie smaki wg uznania.


Ciasto:
3 jajka
ile ważą jajka tyle mąki (ja dałam pół na pół kukurydziana i ziemniaczaną) i cukru
1/2 łyżeczki proszku
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka cynamonu

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka, do masy jajecznej dodać wymieszane i przesiane sypkie składniki. Piec w małej tortownicy lub w formie serca/gwiazdki (jak kto woli) ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni aż patyczek będzie suchy.
Przekroić na dwa blaty.

Nasączenie: wg uznania: kawa lub sok pomarańczowy

Masa kawowa:
3/4 szklanki kawy z 2 łyżeczek (lub wg uznania więcej) z mlekiem - zagotować z łyżką cukru, 1/4 szklanki kawy wymieszać z jednym budyniem śmietankowym. Ugotować budyń, ostudzić.
1/2 kostki miękkiego masła utrzeć, dodawać po łyżce budyniu.

Masa pomarańczowa:
3/4 szkl. soku pomarańczowego zagotować. 1/4 szklanki kawy wymieszać z jednym budyniem śmietankowym. Zagotować budyń. Można dodać 1/2 paczki suchej galaretki pomarańczowej i wymieszać do rozpuszczenia się galaretki. Ostudzić.
1/2 kostki miękkiego masła utrzeć, dodawać po łyżce budyniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz