Domowa frużelina:
- 250 g owoców, świeżych lub mrożonych (użyłam jagód, truskawek, malin)
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku (lub 1 listek)
- 3 łyżki cukru (w zależności od owoców)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o
średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą
sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować,
zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na
palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do
wystudzenia.
Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz