Sposób przyrządzenia:
Przygotuj:
550 ml wody,
3 łyżki oleju
lub
525 ml wody, 1 jajko, 60 g mleka w proszku) - ja osobiście polecam opcję z dodatkiem mleka w proszku i jajka, chleb jest bardziej sprężysty.
550 ml wody,
3 łyżki oleju
lub
525 ml wody, 1 jajko, 60 g mleka w proszku) - ja osobiście polecam opcję z dodatkiem mleka w proszku i jajka, chleb jest bardziej sprężysty.
Ewentualnie łyżka ziaren chia
Wypiek:
Do Pełnoziarnistego mixu do wypieku chleba dodaj pozostałe składniki. Mieszaj (najpierw powoli, potem średnią prędkością) aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Od razu przełóż ciasto do brytfanki o wymiarach około 22 x 12 cm.
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 15-20 min, aż zacznie wystawać z brytfanki.
Wstaw do pieca nagrzanego do 210 stopni (zwykły piec) lub 190 stopni (z termoobiegiem) i piecz przez 35 minut.
Po wyjęciu z pieca od razu wyjmij chleb z brytfanki i pozostaw do ostygnięcia na drewnianej desce na około 20 min. Po ostygnięciu można kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz