środa, 1 marca 2017

Ciasto z kremem cytrynowym




Biszkopt

Składniki:

9 dag mąki (Mix na biszkopt lub Mix uniwersalny)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
9 dag cukru

Wykonanie:

Jajka ubij wraz z cukrem na parze - przez około 15 minut. Zdejmij z pary, ubijaj ponownie przez 5 minut by ostudzić masę jajeczną, dodaj przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszaj. Piecz w blaszce 20 x 20 cm przez około 20 minut w 160 st. C. Ostudź, przekrój na pół.

Krem

Składniki:

5 dag masła / margaryny
szklanka wody
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu cytrynowego
skórka i sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Tłuszcz zagotuj z sokiem z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukrem. Budyń/ mąkę wymieszaj z pozostałą wodą, dodaj do gotującego się płynu, gotuj kisiel przez kilka minut. Gorący wylej na 1 blat ciasta, przykryj drugim.

Lukier

Składniki:

sok z 1/2 cytryny
około 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Cukier utrzyj z cukrem na szklistą masę, wylej na ciasto.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz