środa, 1 marca 2017
Ciasto z kremem cytrynowym
Biszkopt
Składniki:
9 dag mąki (Mix na biszkopt lub Mix uniwersalny)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
9 dag cukru
Wykonanie:
Jajka ubij wraz z cukrem na parze - przez około 15 minut. Zdejmij z pary, ubijaj ponownie przez 5 minut by ostudzić masę jajeczną, dodaj przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszaj. Piecz w blaszce 20 x 20 cm przez około 20 minut w 160 st. C. Ostudź, przekrój na pół.
Krem
Składniki:
5 dag masła / margaryny
szklanka wody
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu cytrynowego
skórka i sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Tłuszcz zagotuj z sokiem z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukrem. Budyń/ mąkę wymieszaj z pozostałą wodą, dodaj do gotującego się płynu, gotuj kisiel przez kilka minut. Gorący wylej na 1 blat ciasta, przykryj drugim.
Lukier
Składniki:
sok z 1/2 cytryny
około 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Cukier utrzyj z cukrem na szklistą masę, wylej na ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz