Składniki:
po 1/3 szklanki mąki:
kukurydzianej,
ziemniaczanej lub ryżowej,
jaglanej bądź gryczanej z białej kaszy,
albo 1 szklanka mąki bezglutenowej - mix,
5 dag masła/ margaryny,
2 łyżki cukru,
1 żółtko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Wszystkie składniki łączę razem, ewentualnie dodaje lodowatą wodę/ śmietanę tak by ciasto było zwarte. Wszystkie składniki łączę w blenderze lub zagniatam ciasto. Wykładam na blaszkę 20*20 cm lub 20*30 cm - w zależności od tego czy chcemy ciasto wyższe czy niższe - wyłożoną papierem do pieczenia/ folią aluminiową i podpiekam 15 minut w 180 st. C.
Na to jabłka starte lub w plasterkach - około kilo - 1,5 kg
dodaje rodzynki, żurawinę - wg uznania lub nie koniecznie, trochę cukru waniliowego, cynamonu - do smaku
Na górę kruszonka - 5 dag orzechów włoskich posiekanych, 5 dag mąki kukurydzianej,
5 dag masła/ margaryny, trochę cukru i cynamonu - wszystko razem łączę, ewentualnie dodaje trochę mąki by wyszła kruszonka.
Piekę jeszcze 35 minut.
Modyfikacje:
wszystkie składniki suche razem
zblenderowałam, dodałam, masło, odłożyłam 2/3 szklanki na kruszonkę, do reszty
dodałam jajko i zagniotłam ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz