piątek, 30 listopada 2012

Gryka na słodko? A jednak...


  • Pyszne ciasto gryczane o posmaku piernika i orzechów - w sam raz na jesienne wieczory.
  • Składniki:

  • mleko - 1/2 szklanki
  • 4 jajka
  • margaryna - 17 dag
  • cukier - 3/4 szklanki
  • mąka gryczana - szklanka
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • cynamon - łyżeczka
  • cukier waniliniowy - łyżeczka

  • Jajka ubić z cukrem,cukrem waniliniowym i cynamonem na puszystą masę - ubijać ok 15 min mikserem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać, mleko i na końcu rozpuszczoną i ostudzoną margarynę cały czas mieszając.Piec ok 30 min w dużej keksówce bądź w małej tortownicy w temp. 160 - 180 stopni.
  • Do ciasta można dodać bakalie wg uznania.Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół, przełożyć dżemem wiśniowym lub jagodowym. Lub nasączyć ciasto kawą i przełożyć masą kawową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz