Gryka na słodko? A jednak...
- Pyszne ciasto gryczane o posmaku piernika i orzechów - w sam raz na jesienne wieczory.
- Składniki:
- mleko - 1/2 szklanki
- 4 jajka
- margaryna - 17 dag
- cukier - 3/4 szklanki
- mąka gryczana - szklanka
- proszek do pieczenia - łyżeczka
- cynamon - łyżeczka
- cukier waniliniowy - łyżeczka
- Jajka ubić z cukrem,cukrem waniliniowym i cynamonem na puszystą masę - ubijać ok 15 min mikserem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać, mleko i na końcu rozpuszczoną i ostudzoną margarynę cały czas mieszając.Piec ok 30 min w dużej keksówce bądź w małej tortownicy w temp. 160 - 180 stopni.
- Do ciasta można dodać bakalie wg uznania.Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół, przełożyć dżemem wiśniowym lub jagodowym. Lub nasączyć ciasto kawą i przełożyć masą kawową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz