piątek, 30 listopada 2012

Ciasto kokosowo - kawowe

Przepis dostałam od szwagierki - tu lekkie modyfikacje na wersję bezflutenową - jak dla mnie - bomba - nie tylko kaloryczna :)

Biszkopt:
4 jajka i 3/4 szkl cukru- ubić mikserem przez 15 min, dodać 4 łyżki wody, wymieszać, dodać wymieszane razem: 1/2 szkl mąki, 1/2 szkl mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl kawy capucinno bądź cykorii jak nie znajdziemy bg capucinno, 1,5 łyżeczki proszku. Delikatnie wymieszać, wylać na dużą blachę lub dużą tortownicę. piec w temp 160-180 st. 20-30 min, ostudzić, podzielić na 2 części, nasączyć kawą.

Ciasto kokosowe: 2 białka ubić na sztywno, dodać 10 dag cukru, ubić raz jeszcze, 1/2 łyżeczki proszku i 10 dag wiórek. upiec w takiej samej blaszce jak biszkopt - aż będzie złoty a patyczek suchy.

Masa: 2 żółtka utrzepać z 2 łyżkami cukru, dodać szkl. mleka i po łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. ugotować drugą szkl. mleka, dodać mieszaninę i ugotować budyń. Jak ostygnie zmiksować z masłem (kostka) lub pół na pół masło i margaryna

warstwy: biszkopt, masa, ciasto kokosowe, masa, biszkopt, masa i polewa czekoladowa lub starta czekolada

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz